Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

"Προς μια Οικουμενική διακήρυξη για την Ειρήνη και την Καταλλαγή. Μια Ορθόδοξη Συμβολή", Ημερίδα στην Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών, στο Βόλο.

Ιερά Μητρόπολις Δημητριάδος & Αλμυρού
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού ανακοινώνεται ότι, στο πλαίσιο του Προγράμματος Σπουδών Ακαδημαϊκού Έτους 2008-2009, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Μαρτίου 2009 και ώρα 10:30 στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας (Μελισσιάτικα), Ημερίδα με θέμα:

«Προς μια Οικουμενική Διακήρυξη για την Ειρήνη και την Καταλλαγή. Μια Ορθόδοξη Συμβολή»

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: Δρ. Κωνσταντίνος Ζάρρας (Λέκτωρ Θεολογικής Σχολής Αθηνών), Δρ. Αγγελική Ζιάκα (Λέκτωρ Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.), Δρ. Στέλιος Τσομπανίδης (Λέκτωρ Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.), Δρ. Ελένη Κασσελούρη-Χατζηβασιλειάδη (Συνεργάτης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών), Υπ. Δρ. Νίκος Ασπρούλης (Συνεργάτης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών).

Η Ημερίδα διοργανώνεται στο πλαίσιο του Προγράμματος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (WCC) «Δεκαετία για την Υπέρβαση της Βίας» (2001-2010). Οι κατά τόπους Εκκλησίες, Θεολογικές Σχολές, Ινστιτούτα και Οργανισμοί καλούνται να συντάξουν μια Διακήρυξη για την Ειρήνη, η οποία θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις τους για την υπέρβαση κάθε μορφής βίας και τη μεταμόρφωση του κόσμου σε κοινωνία σεβασμού, αλληλεγγύης, αρμονικής συνύπαρξης και αγάπης. Το καίριο ερώτημα με το οποίο έρχονται αντιμέτωπες όλες οι χριστιανικές παραδόσεις σήμερα, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, είναι το πως μπορούν να συμβάλουν με την παρουσία τους, το λόγο, τον πλούτο της παράδοσης τους και το ποιμαντικό τους έργο στην άμβλυνση και την εξάλειψη των φαινομένων βίας ∙ πώς θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις και συνθήκες ειρήνης, ελπίδας, μετάνοιας και αγάπης σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από συνεχή διάσπαση και διαίρεση∙ πώς θα καταφέρουν, αξιοποιώντας τα θετικά επιτεύγματα της εποχής μας, να επικαιροποιήσουν το μήνυμά τους και να επαναπροσδιορίσουν κριτικά τα μέσα και τις μεθόδους επικοινωνίας που χρησιμοποιούν.

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, πιστή στο όραμα «της των πάντων ενώσεως», με την διοργάνωση της Ημερίδας επιθυμεί να συμβάλει για μια ακόμη φορά στο Διάλογο. Οι εισηγήσεις (και κατ’ επέκταση οι συζητήσεις) της Ημερίδας θα βοηθήσουν στην ανάδυση και ανάδειξη των Ορθόδοξων απόψεων, θέσεων, αντιλήψεων και δράσεων περί ειρήνης, οι οποίες υπάρχουν πλούσιες τόσο στη βιβλική και την πατερική μας παράδοση, όσο και στην εμπειρία και το βίωμα της σύγχρονης εκκλησιαστικής κοινότητας.
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Κα Ελένη Κασσελούρη-Χατζηβασιλειάδη, τηλ. 24210 93572,3 Φαξ: 24210 77115.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ HMΕΡΙΔΑΣ

Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Πρωινή συνεδρία

10.30- 11.00: Έναρξη-χαιρετισμοί

11.00-11.30: Γιατί η ειρήνη αποτελεί προτεραιότητα για τις Εκκλησίες και τις κοινωνίες σήμερα; Δρ. Ελένη Κασσελούρη-Χατζηβασιλειάδη, Συνεργάτης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών

11.30-12.00: Οι Εκκλησίες σε αναζήτηση μιας 'δίκαιης ειρήνης' σε εποχή παγκοσμιοποίησης,
Δρ. Στέλιος Τσομπανίδης, Λέκτορας Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

12.00-13.00: Συζήτηση

13.00-15.00: Γεύμα

Απογευματινή Συνεδρία

15.00-15.30: ‘Ειρήνην την εμήν δίδωμι υμίν’ (Ιω. 14,27). Χρήσεις, αποχρώσεις και διαστάσεις του όρου ‘ειρήνη’ κατά την εποχή του Χριστού, Δρ. Κωνσταντίνος Ζάρρας, Λέκτορας Θεολογικής Σχολής Αθηνών

15.30-16.00: Θεμελιακές προϋποθέσεις για μια (ορθόδοξη) θεολογία της καταλλαγής, Νίκος Ασπρούλης, Μ.Sc. , υπ. Δρ. Θεολογίας, Συνεργάτης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών

16.00-16.30: Διάλειμμα-Καφές

16.30-17.00: Η Υπέρβαση της Βίας και η Κατίσχυση της Ειρήνης. Κοινή αναφορά και επιταγή στο Διαθρησκειακό διάλογο και στα ευρωπαϊκά προγράμματα σπουδών, Δρ. Αγγελική Ζιάκα, Λέκτορας Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

17.00-18.00: Συζήτηση

18.00: Λήξη ημερίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου