Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

"Οι μεταμορφώσεις του ελληνοχριστιανισμού (19ος - 20ος αιώνας)"


Επιστημονικό συμπόσιο στο Βόλο από το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος.

Σκοπός του τριήμερου συμποσίου, που ξεκινά την ερχόμενη Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2010, είναι η διερεύνηση των σχέσεων ελληνισμού και χριστιανισμού κατά τον 19ο και 20ο αιώνα, με αναφορές στο ιστορικό παρελθόν. Το ζήτημα είναι γνωστό και πολυσυζητημένο, αλλά περισσότερο με ρητορικούς και πολεμικούς όρους παρά με ιστορικούς. Εκκινώντας από τα ιδεολογικά ρεύματα που συμπυκνώθηκαν στον όρο ελληνοχριστιανικός πολιτισμός, περνώντας από τις διακηρύξεις για την Ελλάδα των Ελλήνων Χριστιανών και φθάνοντας στις διάφορες εκδοχές ελληνορθοδοξίας, θα επανεξεταστούν οι ιστορικοί όροι αντιπαράθεσης, συμπόρευσης και διαπραγμάτευσης ιδεών και αξιών οι οποίοι καθόρισαν, σε μεγάλο βαθμό, την εξέλιξη του ελληνισμού και του χριστιανισμού στην Ελλάδα και διαμόρφωσαν τις κυρίαρχες εκφάνσεις της νεοελληνικής ιδεολογίας. Παραλλήλως, θα σχολιαστούν οι ρόλοι του σύγχρονου ελληνικού κράτους και της αυτοκεφάλου ελληνικής Εκκλησίας, καθώς επίσης το παρόν και μέλλον των σχέσεών τους. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στους κοινωνικούς και πολιτικούς όρους που υπαγόρευσαν τις συγκεκριμένες εξελίξεις και στις επιπτώσεις που είχαν οι εξελίξεις αυτές στη διαμόρφωση των σύγχρονων ιδεολογικών και θρησκευτικών ρευμάτων στην Ελλάδα.
* Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010 ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος θα χοροστατήσει στην Β' Ακολουθία των Χαιρετισμών, στον ιερό ναό Αναλήψεως του Χριστού Βόλου, στις 9.00 μ.μ.

* Αναλυτικά για το πρόγραμμα του επιστημονικού συμποσίου στο Αmen.gr: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=1830

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου