Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Αντιπρύτανις του ΑΠΘ η καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής κ. Δέσπω Λιάλιου


Νέος πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναδείχθηκε ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής και Διευθυντής του Τομέα Υδραυλικής και τεχνικής Περιβάλλοντος, Γιάννης Μυλόπουλος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των εκλογών που ολοκληρώθηκε σήμερα. Ο συνδυασμός του «Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο επιμένει Ακαδημαϊκά» συγκέντρωσε ποσοστό περίπου 52% έναντι του αντιπάλου του, Ανέστη Φιλιππίδη, καθηγητή του τμήματος Γεωλογίας, ο συνδυασμός του οποίου «Συμμετοχικό, Ανοιχτό και Δημιουργικό ΑΠΘ» έλαβε ποσοστό περίπου 48%.

Η νέα διοίκηση θα αναλάβει καθήκοντα από την 1η Σεπτεμβρίου του 2010 και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με αντιπρυτάνεις την καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής, Σοφία Κουίδου - Ανδρέου, την καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής, Δέσπω Λιάλιου (φωτ.) και τον καθηγητή του τμήματος Βιολογίας και διευθυντή του Τομέα Οικολογίας, Γιάννη Παντή.

* Ευχόμαστε στην κ. Λιάλιου, καθώς και στον νέο Πρύτανη, καθηγητή κ. Μυλόπουλο και τους αντιπρυτάνεις κ.κ. Σοφία Κουϊδου - Ανδρέου και Γιάννη Παντή, καλή δύναμη στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνουν για το αγαπημένο μας Πανεπιστήμιο.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ κ. ΔΕΣΠΩΣ ΛΙΑΛΙΟΥ

Η κ. Δέσπω Αθ. Λιάλιου είναι Καθηγήτρια Ερμηνείας των Δογματικών Κειμένων στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ (τηλ. 2310 - 996673, e-mail: lialiou@past.auth.gr)

Γεννήθηκε: στα Νάματα Βοΐου Κοζάνης (1950) από γονείς αγρότες ηπειρωτικής καταγωγής. Διδάσκει το μάθημα της Ερμηνείας των Δογματικών κειμένων σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Κατά καιρούς δίδαξε Ιστορία της Φιλοσοφίας, Συμβολική και Οικουμενική Κίνηση, Δογματική και Ιστορία Δογμάτων. Από το 2004 διδάσκει, σε συνεργασία, το μάθημα της Πληροφορικής. Οργάνωσε και δίδαξε επιλεγόμενα και μεταπτυχιακά μαθήματα με διεπιστημονική θεματολογία, όπως Θεολογία και Επιστήμη, Θεολογία και Αισθητική, Θεολογία και Διεθνείς Σχέσεις, Θεολογία και Οικολογία.

2003-2005: Πρόεδρος του Τμήματος

2005-2007 & 2007-2009: Αναπληρώτρια Πρόεδρος

2003-2010: Διευθύντρια του ΠΜΣ του Τμήματος

2005-2010: Διευθύντρια της Επιστημονικής Επετηρίδας του Τμήματος

1999-2001: Διευθύντρια του Τομέα Ιστορίας, Δόγματος, Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων

2004-2010: Διευθύντρια του Τομέα Λατρείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης

2005-2010: Εκπρόσωπος του Τμήματος στην Επιτροπή Ερευνών

1994-1997: Καταρτισμός και συντονισμός του προγράμματος Οργάνωση της Βιβλιοθήκης της Θεολογικής Σχολής υπό τον Κοσμήτορα καθηγητή Νίκο Ματσούκα

2003-2006, 2008-2010: μέλος της Επιτροπής Εποπτείας της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Α.Π.Θ.

Επιστημονικό και ερευνητικό έργο:

Είναι συγγραφέας πέντε μονογραφιών, πολλών άρθρων και ανακοινώσεων σε συνέδρια. 2005-2010: Επιστημονική Υπεύθυνη του Ερευνητικού Θεματικού Δικτύου ΚΕΕΠ http://keepnet.web.auth.gr (Κειμενικής και Ερμηνευτικής Εκκλησιαστικής Παραδόσεως) της Επιτροπής Ερευνών με οργάνωση 11 Επιστημονικών Ημερίδων και Συνεδρίων και διεθνείς συνεργασίες, ενώ έχει παρουσία από το 1991 σε ερευνητικά και ερασμιακά προγράμματα.

Έχει επιβλέψει και επιβλέπει μεγάλο αριθμό μεταπτυχιακών εργασιών (40) και διδακτορικών διατριβών (28), μεταξύ των οποίων και πολλών αλλοδαπών υποτρόφων. Εννέα διδάκτορές της είναι μέλη ΔΕΠ ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων και μέλη διεθνών οργανισμών.συμμετοχή σε επιστημονικές οργανώσεις και δράσεις. Μέλος της Διεθνούς Πατρολογικής Εταιρείας.Συνεργάζεται με Μητροπόλεις του Εξωτερικού (του Οικουμενικού Πατριαρχείου) σε θέματα θεολογίας, διορθοδόξων, διαχριστιανικών σχέσεων και διαλόγων.
Κοινωνικό έργο.

1995-1998: Μέλος της Συνοδικής Επιτροπής Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιΐας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
* Aναλυτικό ρεπορτάζ και στο Αmen.gr: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=2478

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου