Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Θεολογική ΑΠΘ: Παρεμβάσεις για άρση αδικιών στα Θρησκευτικά και τις Θεολογικές Σχολές




Να αρθούν οι αδικίες σε βάρος του μαθήματος των Θρησκευτικών και των Θεολογικών Σχολών ζητούν με επιστολή  τους προς την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου ο Κοσμήτορας, καθηγητής κ. Μιχ. Τρίτος και οι Πρόεδροι των δύο Τμημάτων (Θεολογικού, καθ. κ. Δημ. Καϊμάκης, Ποιμαντικού, καθ. κ. Χρ. Οικονόμου) της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ . Στην πολύ σημαντική επιστολή τους κάνουν λόγο, πέραν της υποβάθμισης του μαθήματος των θρησκευτικών και για υποτίμηση των Θεολογικών Σχολών, εξ αφορμής της παράλειψης της αναφοράς των προπτυχιακών τους φοιτητών στο νομοσχέδιο για την πρακτική άσκηση φοιτητών εκπαιδευτικών σχολών στα πρότυπα πειραματικά σχολεία (Π.Π.Σ.: δημοτικά, γυμνάσια,  λύκεια), ένα θέμα που ανέδειξε η ιστοσελίδα μας στις 11 Απριλίου 2011.

Δηλαδή, ενώ περιλαμβάνονται – αναφέρονται στα προγράμματα πρακτικής άσκησης οι προπτυχιακοί των Παιδαγωγικών τμημάτων, της Φυσικομαθηματικής και της Φιλοσοφικής απουσιάζει η αναφορά στους προπτυχιακούς φοιτητές των Θεολογικών τμημάτων, λες και αυτά δεν θεωρούνται τμήματα παραγωγής εκπαιδευτικού προσωπικού. Θεωρούμε θετική τη παρέμβαση της Θεολογικής του ΑΠΘ, αν και θα περιμέναμε ταχύτερη αντίδραση από τη Κοσμητεία - ενώ ερωτηματικά προκαλεί η απραξία (να πούμε απάθεια;) των φοιτητικών συλλόγων των Θεολογικών Σχολών Aθηνών τε και Θεσσσαλονίκης…

* Επί τη ευκαιρία, νομίζουμε ότι καλό θα ήταν η Θεολογική του ΑΠΘ (μιας που είναι η μόνη που δραστηριοποιείται – η Θεολογική του ΕΚΠΑ έχει επιλέξει τη σιωπή…), παράλληλα με το κεντρικό αίτημα της διατήρησης της υποχρεωτικότητας των Θρησκευτικών, όχι μόνο στην Α΄και Β΄ αλλά και στη Γ΄ Γενικού Λυκείου (με 2ωρο  σ΄ όλες τις τάξεις), και να ασχοληθεί και με το θέμα του θρησκευτικού μαθήματος στο υπό ίδρυσιν Tεχνολογικό Λύκειο (TΕΛ) καθώς εν όψει της διαφαινόμενης προοπτικής να έχει στο πρόγραμμά του και υποχρεωτικές ώρες γενικής παιδείας, και εδώ μπορούν να κερδηθούν πολλές ώρες για τα Θρησκευτικά και άρα να προκύψουν νέες οργανικές θέσεις, εξέλιξη που θα βοηθήσει στην απορρόφηση αδιορίστων συναδέλφων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου