Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Eρχεται το Τεχνολογικό Λύκειο...Που είναι η ΠΕΘ; O “Kαιρός”;…

Aύριο, Πέμπτη, 26/5/2011, όπως προαναγγέλθηκε σχετικά, παρουσιάζεται από την υπουργό Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Τεχνολογικού Λυκείου, στο οποίο, με βάση τα όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής πρόκειται να ενσωματωθούν το σημερινό Επαγγελματικό Λύκειο (EΠΑΛ) και η Επαγγελματικές Σχολές (EΠΑΣ).

            Ο νέος αυτός τύπος του τεχνολογικού σχολείου θα περιλαμβάνει στο πρόγραμμα σπουδών του και μαθήματα γενικής παιδείας, όπως μάλιστα γράφτηκε στο Τύπο η Α΄τάξη του ΤΕ.Λ. θα είναι σχεδόν κοινή με την Α΄ τάξη του ΓΕ.Λ., με μόνη πιθανή διαφορά την μη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών, όπως συνέβαινε και στο ΕΠΑΛ, στο οποίο επίσης υπήρχαν μαθήματα γενικής παιδείας. Μαθήματα που διδασκόταν στον ίδιο αριθμό ωρών με το ΓΕ.Λ. ορισμένα μάλιστα, όπως π.χ. τα Μαθηματικά περισσότερες ώρες, ενώ η Ιστορία διδασκόταν στο ίδιο αριθμό ωρών με το ΓΕ.Λ. Μόνο για τα …Θρησκευτικά δεν υπήρχε (βλ. σχετικό άρθρο μας στο Αmen) διαθέσιμος χρόνος, όσος μ΄ εκείνον στο ΓΕ.Λ. (5ωρο στις τρείς τάξεις) και η διδασκαλία τους είχε περιορισθεί σ΄ ένα μονόωρο μάθημα στην Α΄ τάξη του ΕΠΑΛ και ένα μονόωρο στη Β΄ΕΠΑΛ, ενώ στην Γ΄τάξη του ΕΠΑΛ το μάθημα ήταν (είναι) ανύπαρκτο!... Δηλ. το μάθημα στο ΕΠΑΛ ήταν, μόλις, 2ωρο… Και το αξιοπερίεργο είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια της υποβάθμισης του ΜτΘ στο (ισότιμο, κατά τ΄ άλλα με το ΓΕ.Λ.) Επαγγελματικό Λύκειο ουδείς εκ των ταγών του κλάδου βγήκε να διαμαρτυρηθεί, να διατρανώσει την αντίθεση στην υποβάθμιση και να ζητήσει ίση μεταχείριση με τ΄ άλλα μαθήματα.

Και φθάσαμε στο 2011, φθάσαμε στο αύριο, οπότε εξαγγέλεται ένα νέος τύπος σχολείου B/θμιας τεχνολογικής εκπαίδευσης – το Τεχνολογικό Λύκειο – και, ειλκρινώς, απορούμε: υπάρχει επεξεργασμένη – ολοκληρωμένη εκπαιδευτική  και παιδαγωγική πρόταση για το status του Μτθ στο Τεχνολογικό Λύκειο από την Πανελλήνια Ενωση Θεολόγων (ΠΕΘ); Μήπως από τον Πανελλαδικό Θεολογικό Σύνδεσμο “ΚΑΙΡΟΣ για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης”; Εχουν άρα γε επικεντρώσει οι εν λόγω θεολογικοί φορείς και εξαντλήσει τις αγωνιστικές για το ΜτΘ διαθέσεις τους αποκλειστικά στο Νέο (γενικό) Λύκειο; Θεωρούν μήπως τα σχολεία της τεχνικής εκπαίδευσης ως σχολεία “κατώτερου Θεού”;.. Θεωρούν άρα γε ότι ψελλίζοντας - στην προ μηνός περίπου σύσκεψη που συγκάλεσε ο Αρχιεπίσκοπος - δυό κουβέντες εν είδει …ευχής (“να διδάσκεται στη τεχνική εκπαίδευση το μάθημα», έτσι γενικώς και παντελώς αορίστως…), εξεπλήρωσαν την υποχρέωσή τους;  Θα είναι γελοίο να ισχυρισθούν κάτι τέτοιο - ότι αρκεί μια παρενθετική αναφορά για το ΜτΘ στο Τεχνολογικό Λύκειο - άνθρωποι που για το ΜτΘ στο ΓΕ.Λ. έχουν κυριολεκτικά διϋλίσει τον κώνωπα... Γιατί έχει και η υποκρισία τα όριά της... Ελπίζουμε να υπάρχει επεξεργασμένη πρόταση και οι υποψίες περί αδιαφορίας τους να αποδειχθούν ανυπόστατες. Για να δούμε τι - αν…- θα δούμε…


( * YΓ: Προς άρσιν δε πάσης - ενδεχομένης - καχυποψίας ότι ο γράφων θέλει με τα γραφόμενά του να υπηρετήσει ιδιοτελείς σκοπούς και προσωπικά συμφέροντα [καθώς οι ανοηταίνοντες καχύποπτοι έχουν αυξηθεί στις μέρες μας] επισημαίνω, απλώς, ότι oυδεμία υπηρεσιακή σχέση με συνδέει με τη Τεχνική εκπαίδευση - υπηρετώ με οργανική θέση ΠΕ01 στη Γενική Εκπαίδευση).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου