Σάββατο 26 Μαΐου 2012

"Θρησκεία και Κοινωνία", το νέο βιβλίο του καθηγητή Ιωάννη Πέτρου




Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής η παρουσίαση του νέου βιβλίου του καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ κ. Ιωάννη Πέτρου με τίτλο «Θρησκεία και Κοινωνία» στην 9η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης στο Περίπτερο 15 της Δ.Ε.Θ. στην αίθουσα Γιώργου Ιωάννου. Την εκδήλωση οργάνωσαν οι εκδόσεις Μπαρμπουνάκη. Στην παρουσίαση του βιβλίου παρευρέθηκαν πολλά μέλη του διδακτικού προσωπικού και των δύο τμημάτων της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, αρκετοί προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και πολλοί επισκέπτες της έκθεσης. Ανάμεσα στους παριστάμενους ήταν ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου και καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, κ. Ανδρέας Νανάκης, η τέως αντιπρύτανις του ΑΠΘ κ. Αθανασία Τσατσάκου και ο εκδότης κ. Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης. Για το βιβλίο αλλά και το έργο γενικά του καθηγητή Ιωάννη Πέτρου μίλησαν ο καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας κ. Χρυσόστομος Σταμούλης και ο καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας κ. Παναγιώτης Παχής. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο αναπλ. καθηγητής και αναπλ. Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας  κ. Φώτιος Ιωαννίδης.
.

Μιλώντας για τον συγγραφέα ο κ. Ιωαννίδης, αναπλ. καθ. και αναπλ. Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, ανέφερε:

"Αγαπητοί φίλοι,

αποτελεί ξεχωριστή τιμή για μένα να παρουσιάσω ενώπιόν σας τον Καθηγητή Ιωάννη Πέτρου. Τον ακάματο εργάτη της επιστήμης, τον άνθρωπο της κοινωνικής ευαισθησίας, το δάσκαλο, το συνάδελφο, το φίλο και τον συμπαραστάτη.

Ο Καθηγητής Ιωάννης Πέτρου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Θεολογία, Κοινωνιολογία, Ηθική και Νομική στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Βέρνης, Fribourg και Μονάχου. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως Βοηθός στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. και μετά τη λήψη του διδακτορικού του διπλώματος εκλέχτηκε μέλος του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Τμήματος Θεολογίας, στο οποίο υπηρετεί μέχρι σήμερα και από το 1993 ως Τακτικός Καθηγητής. Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Α.Π.Θ. Το γνωστικό του αντικείμενο είναι Κοινωνιολογία του Χριστιανισμού και Ηθική. Διδάσκει στο Τμήμα Θεολογίας μαθήματα της ειδικότητάς του στον προπτυχιακό και μεταπτυχιακό κύκλο και από το 1986 το μάθημα της Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου μας. Μερικοί από τους τίτλους των μαθημάτων, που κατά καιρούς έχει διδάξει, είναι: «Κοινωνικά προβλήματα», «Ανθρώπινα δικαιώματα», «Θρησκεία και Πολιτική», «Κοινωνιολογική ανάλυση του θρησκευτικού λόγου», «Πολυπολιτισμικότητα και θρησκευτική ελευθερία», «Άνθρωπος, θρησκεία, πολιτισμός», «Περιβαλλοντικά προβλήματα και κοινωνία», «Κοινωνική ηθική και τεχνολογία», «Φύση, πόλη, οικοπολιτική» και άλλα. Έχει επιβλέψει ικανό αριθμό μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών και είναι συντονιστής του διεπιστημονικού δικτύου «Πρωταγόρας», που ασχολείται με τη μελέτη των σχέσεων θρησκείας και πολιτικής.

Συμμετέχει επίσης σε εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά Προγράμματα ως συντονιστής και επιστημονικός υπεύθυνος, ενώ υπήρξε μέλος Ομάδας προβληματισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αντικείμενο τη μελέτη της Πολιτιστικής διάστασης στην Ευρώπη. Είναι μέλος του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., του διεπιστημονικού δικτύου «Ιατρική πράξη και δίκαιο» και του Ομίλου Βιοηθικής. Ασχολείται με τα κοινωνικά προβλήματα και την κοινωνική θεωρία, την κοινωνική διάσταση των περιβαλλοντικών και βιοηθικών προβλημάτων, το ρόλο των αξιών και των συμβολικών συστημάτων στη σύγχρονη κοινωνία, τη διεπιστημονικότητα και τα ζητήματα πολιτιστικού πλουραλισμού και θρησκευτικής ελευθερίας. Έλαβε μέρος σε διάφορα διεθνή και εθνικά Συνέδρια κοινωνιολογικού, θεολογικού, περιβαλλοντικού και βιοηθικού περιεχομένου. Έχει συγγράψει πλήθος μελετών σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ μερικοί από τους τίτλους των βιβλίων του είναι: Κοινωνική δικαιοσύνη, Εκκλησία και πολιτική στην Ελλάδα (1750-1909), Θεολογία και κοινωνική δυναμική, Χριστιανισμός και Κοινωνία. Κοινωνιολογική ανάλυση των σχέσεων του Χριστιανισμού με την Κοινωνία και τον Πολιτισμό, Πολυπολιτισμικότητα και θρησκευτική ελευθερία, Κοινωνική θεωρία και Σύγχρονος Πολιτισμός, Κοινωνιολογία. Η σημερινή μας συνάντηση αφορά την παρουσίαση του νέου του βιβλίου: 

"Θρησκεία και κοινωνία. Κοινωνιολογική ανάλυση των σχέσεων θρησκείας και κοινωνίας στη σύγχρονη πραγματικότητα"

το οποίο εκδόθηκε φέτος τον Απρίλιο από τις εκδόσεις Μπαρμπουνάκη, σε μια φροντισμένη έκδοση που επιμελήθηκε ο Ευστάθιος Λιανός Λιάντης. Το εξώφυλλο διακοσμήθηκε από τη ζωγράφο και σύζυγο του συγγραφέα Τάσσα Μπιτσάνη Πέτρου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου