Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

«Το ΑΠΘ στο στόχαστρο μηχανισμών και συμφερόντων»



* Ανακοίνωση Πρυτανικών Αρχών ΑΠΘ




 Με οργή αλλά και θλίψη παρακολουθούμε τη συντονισμένη επίθεση διασυρμού του ΑΠΘ και της διοίκησής του. Οι ενορχηστρωτές των καταγγελιών εκμεταλλεύονται την κρίση που μαστίζει τον τόπο και κατασκευάζουν στόχους εκτόνωσης της κοινωνικής οργής.

Σε εποχή μεγάλης οικονομικής δυσπραγίας, η διοίκηση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, προκειμένου να διασφαλίσει τη λειτουργία του ιδρύματος, αύξησε σημαντικά τα έσοδα από τη διαχείριση των διαθεσίμων του ιδρύματος και μείωσε εξίσου δραστικά τις δαπάνες ανάθεσης έργων σε τρίτους, μεγιστοποιώντας τα κέρδη για το ίδρυμα. Οι ενέργειες αυτές που απέφεραν συνολικά 5.700.000€ ανά έτος, παράλληλα με πλήθος άλλων δράσεων που στοχεύουν στην αξιοποίηση της περιουσίας του ιδρύματος όπως υπηρεσίες εστίασης (catering) από τη Φοιτητική Λέσχη, ίδρυση του εκδοτικού οίκου ΑΠΘ και αυτοδιαχείριση των κυλικείων και του καταστήματος χαρτικών, ηλεκτρονικών και αναλωσίμων ΛΟΓΟΤΥΠΟΣ οδήγησε, όπως είναι φυσικό, σε σύγκρουση με οικονομικά συμφέροντα. Παράλληλα, με ένα σύνολο δράσεων χωρίς οικονομικό κόστος για το ίδρυμα, όπως η δράση «ΑΠΘ την Κυριακή» και η διανομή λαχανόκηπων του πανεπιστημιακού αγροκτήματος σε πολίτες, το ίδρυμα βελτίωσε σημαντικά το κοινωνικό του πρόσωπο.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι το πανεπιστήμιο που πρωταγωνίστησε στον αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας και συγκρούστηκε με οικονομικά συμφέροντα στοχοποιείται με αυτόν το τρόπο.

Ως αντίδραση στα παραπάνω, συνέβησαν κατά χρονολογική σειρά τα εξής:


1.                  Σειρά δυσφημιστικών δημοσιευμάτων την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2011 (η υπόθεση πρόσφατα επανήλθε ως bonus των πρυτανικών αρχών  στον εαυτό τους), όπου παρουσιάστηκε ως «σκάνδαλο» κακοδιαχείρισης δημόσιου χρήματος οι καθόλα νόμιμες, διαφανείς και εγκεκριμένες από τη Σύγκλητο αποζημιώσεις των πρυτανικών αρχών για το συντονισμό έργων που αφορούν στο στρατηγικό σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την προβολή του ιδρύματος. Η επιλογή της υλοποίησης των δράσεων αυτών με αυτεπιστασία, που αντικατέστησε προηγούμενη πρακτική, όπου οι ίδιες δράσεις ανατίθεντο σε τρίτους με πολλαπλάσιο κόστος για το πανεπιστήμιο, προκάλεσε προφανώς αντιδράσεις.

2.                  Εμπρησμός από «αγνώστους» του αυτοκινήτου του Αντιπρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, καθηγητή Ιωάννη Παντή, το Μάιο του 2012 στο χώρο κατοικίας του. Το προηγούμενο διάστημα, είχε προηγηθεί διάρρηξη στο διαμέρισμά του και σειρά απειλητικών τηλεφωνημάτων στην οικογένειά του.

3.                  Τα δημοσιεύματα επανήλθαν το καλοκαίρι του 2012 με «αποκαλύψεις» σχετικά με τη συμμετοχή του Πρύτανη και δύο εκ των Αντιπρυτάνεων σε κοινωνική εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, επιβαρύνοντας ερευνητικά κονδύλια. Τα δημοσιεύματα αποκρύπτουν το πραγματικό γεγονός της παρουσίας των πρυτανικών αρχών στην Κωνσταντινούπολη, κατά το επίμαχο διάστημα, για την παρακολούθηση της πορείας του έργου: «Διερεύνηση μεθόδων αποκατάστασης του ιστορικού κτιρίου της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης». Σημειώνεται ότι την εκπόνηση του έργου αυτού έχει αναλάβει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Πρύτανή του, προκειμένου να συμβάλει στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και να διευκολύνει με τον τρόπο αυτό το έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Επίσης, κατά το ίδιο διάστημα έγινε ομιλία της  αντιπρυτάνεως σε διεθνές συνέδριο Πρυτάνεων, σχετικά με την εκπροσώπηση των δύο φύλων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.  Χαρακτηριστικό των δημοσιευμάτων αυτών, καθώς και όσων τα κατασκευάζουν και τα τροφοδοτούν, είναι ότι υποβαθμίζουν το μείζον γεγονός της συνεργασίας του ΑΠΘ με το Οικουμενικό Πατριαρχείο καθώς και την εξαιρετική προοπτική παρουσίας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ στον μνημειακό χώρο της Κωνσταντινούπολης, εστιάζοντας αποκλειστικά στην ιδιωτική ζωή των πρυτανικών αρχών κατά τη διάρκεια επαγγελματικού ταξιδιού.

4.                  Πρόσφατα δημοσιεύματα εναντίον του Αντιπρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, καθηγητή Ιωάννη Παντή, που τον φέρουν να κάνει δώρο σε τρίτους με έξοδα του πανεπιστημίου. Τα δημοσιεύματα αυτά αποκρύπτουν το γεγονός ότι το συγκεκριμένο τιμολόγιο δεν εγκρίθηκε και δεν πληρώθηκε ποτέ από το πανεπιστήμιο και ότι ο πληροφοριοδότης και μέχρι πρότινος υπεύθυνος του καταστήματος ΛΟΓΟΤΥΠΟΣ, είχε ήδη απολυθεί κατηγορούμενος για οικονομικές ατασθαλίες. Βάσει των αναλυτικών στοιχείων που προσκόμισε ο Αντιπρύτανης, είναι προφανές ότι οι καταγγελίες του υπεύθυνου του καταστήματος είναι κατασκευασμένες προκειμένου αρχικά να «διαπραγματευτεί» την παραμονή του στη θέση του  και στη συνέχεια να εκδικηθεί για την απόλυσή του.

Είναι λοιπόν σαφές ότι σε μια εποχή κρίσης το ΑΠΘ βρέθηκε στο στόχαστρο σκοτεινών μηχανισμών και ιδιοτελών συμφερόντων. Η άμεση διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης θα επιτρέψει να χυθεί φως και να αποκαλυφθούν οι σκευωρίες. Η πίστη μας στην αλήθεια και η προσήλωσή μας στην υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου και στη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του είναι τα μόνα μας όπλα απέναντι στους υπόγειους μηχανισμούς. Για τα υπόλοιπα θα επιληφθεί η δικαιοσύνη.

Οι Πρυτανικές Αρχές

Ιωάννης Α. Μυλόπουλος, Πρύτανης ΑΠΘ
Ιωάννης Δ. Παντής, Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης
Δέσπω Αθ. Λιάλιου, Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού
Σοφία Α. Κουίδου-Ανδρέου, Αντιπρύτανις Έρευνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου