Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Στο επίκεντρο το μάθημα των Θρησκευτικών - Τα συμπεράσματα Ημερίδας της ΠΕΘ στη Λάρισα



«Αλας άναλον», ήταν ο χαρακτηρισμός που έδωσε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιγνάτιος, για το πιλοτικό μάθημα της πολυθρησκείας, που διδάσκεται σήμερα σε 150 σχολεία της χώρας, εκφράζοντας την αντίθεσή του.

Το εν λόγω πιλοτικό πρόγραμμα του μαθήματος των θρησκευτικών, που περιλαμβάνει τη διδασκαλία εννέα θρησκειών, σε μαθητές από την τρίτη Δημοτικού μέχρι και την τρίτη Γυμνασίου, απασχόλησε τη χθεσινή ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Χριστιανική Εστία Λάρισας, από την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, και τη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. - Τομέας Χριστιανικής Παιδαγωγικής του τμήματος Ποιμαντικής Θεολογίας.


Εκφράστηκε η αντίθεση των θεολόγων και όχι μόνο απέναντι σε αυτό, από την άποψη ότι πλέον το μάθημα των θρησκευτικών μετατρέπεται από ορθόδοξο χριστιανικό σε πολυθρησκευτικό, σε μια ηλικία παιδιών που δεν είναι ώριμα να κατανοήσουν εννέα θρησκείες μαζί, με αποτέλεσμα να τους προκαλείται σύγχυση. Τονίστηκε δε ότι: «Πρέπει τα παιδιά να μάθουν πρώτα την πίστη τους και δεν είναι σωστό να διδάσκονται ένα πλήθος θρησκειών, που το μόνο που μπορεί να τους προσφέρει είναι η ελλιπής κατανόηση της δική τους θρησκείας. Ηθικά και κοινωνικά δεν είναι σωστό… Ορθότερο θα ήταν αυτό να γίνει σε μια πιο ώριμη ηλικία των παιδιών όταν θα έχουν καλύτερη αντίληψη, και συγκεκριμένα στις τάξεις του λυκείου».

Αναλυτικότερα το θέμα της ημερίδας ήταν «Η θρησκευτική αγωγή στην Ελλάδα. Προβλήματα – Προοπτικές» και αντίστοιχα αναπτύχθηκαν οι εξής εισηγήσεις: «Η μαρτυρία του Θεολόγου στο σύγχρονο ελληνικό σχολείο», από τον κ. Μιχαήλ Τρίτο, κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, «Το Ορθόδοξο Θεολογικό μάθημα, ο διδάσκων και το πιλοτικό πρόγραμμα», από τον π. Γεώργιο Ευθυμίου, επίκουρο καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, αντιπρόεδρο της Π.Ε.Θ. και «Θρησκευτικά: Μάθημα πνευματικής προόδου ή οπισθοδρόμηση;», από τον κ. Ηρακλή Ρεράκη, καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διευθυντή Εργαστηρίου Χριστιανικής Παιδαγωγικής.

Χαιρετισμό κατά την εκδήλωση απηύθυναν ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Λάρισας κ. Ιγνάτιος, ο σχολικός σύμβουλος Θεολόγων κ. Παναγιώτης Τσιακούμης, ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων κ. Κων. Σπαλιώρας και η διευθύντρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Βασιλική Ζιάκα.Τον συντονισμό της είχε ο πρόεδρος της Ένωσης Θεολόγων Λάρισας κ. Ιωάννης Καραμήτρος.

Πριν την έναρξη της ημερίδας τελέσθηκε πανηγυρική θεία λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου Λαρίσης για την ιερά μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου.


ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

(από την εφημ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου