Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Χαρίτων: «Θα παραμείνω πατέρας, αδελφός, φίλος, συμπαραστάτης»



ΛΑΜΠΡΗ Η ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΕΛΑΣΣΩΝΟΣ


ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη

«Κατά την ιερατική διακονία μου στην Ιερά Μητρόπολη Ελασσώνος, μου δόθηκε η ευκαιρία να ζήσω από κοντά και να αγαπήσω τον φιλόθεο, φιλόξενο και αρχοντικό λαό αυτού του τόπου. Όλα αυτά τα χρόνια έγινα κοινωνός της εκτιμήσεως και της αγάπης του. Θα του ανταποδίδω αυτήν την αγάπη και θα παραμείνω γι΄ αυτόν πατέρας, αδελφός, φίλος και συμπαραστάτης στους πνευματικούς αγώνες αλλά και στις προκλήσεις των καιρών. Η θύρα της καρδιάς μου αλλά και της Μητροπόλεως θα είναι πάντοτε ανοικτές προς όλους…». Αυτά, τόνισε, ανάμεσα στα άλλα, ο νέος μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, που ενθρονίστηκε με λαμπρές και πανηγυρικές εκδηλώσεις, τη περασμένη Δευτέρα (21.07.2014), το απόγευμα, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πλειάδος μητροπολιτών της Ελλαδικής Εκκλησίας, δεκάδων κληρικών και εκατοντάδων πιστών. Ο νέος μητροπολίτης Ελασσώνος έτυχε θερμότατης και λαμπρής υποδοχής, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, από εκατοντάδες κόσμου που είχαν έρθει στην Ελασσόνα από διάφορες περιοχές, από τον κλήρο και από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές.

Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας, η μπάντα της 1ης Στρατιάς και αγήματα της Αεροπορίας. Η πομπή που σχηματίστηκε, με το νέο μητροπολίτη της Ελασσόνας να ευλογεί και να γίνεται δέκτης θερμών εκδηλώσεων, κατευθύνθηκε στην κεντρική πλατεία, όπου σε ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα, έγινε η επίσημη υποδοχή του κ. Χαρίτωνος.

* Ο αντιδήμαρχος Ελασσόνας κ. Αθαν. Καλιακούδας, εκ μέρους του ασθενούντος δημάρχου Ελασσόνας κ. Γ. Πασχόπουλου, καλωσόρισε τον νέο μητροπολίτη κ. Χαρίτωνα, χαρακτηρίζοντάς τον «τον δικό μας άνθρωπο», ευχόμενος καλή δύναμη στη νέα του διακονία.
* Με τη σειρά του, ο νεοκλεγείς δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, υπογράμμισε, ανάμεσα στα άλλα: «Ποιμενάρχη μας, η γνώση από μέρους σας των τοπικών προβλημάτων των ενοριών, του κλήρου, των ιερών μονών, του λαού και της νεολαίας, η ευαισθησία σας για τα κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα, για τη διάσωση και ανάδειξη των θρησκευτικών μνημείων και κειμηλίων και όλης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με την επιμέλεια των τόμων της Ι. Μητροπόλεως και τέλος, η επί 14 έτη διακονία σας κοντά στο μακαριστό μητροπολίτη Βασίλειο, αποτελούν τα εχέγγυα για μια επιτυχημένη πορεία από τη νέα σας θέση. Σεβασμιότατε, καλωσορίσατε και πάλι στην Ελασσόνα. Σας εύχομαι προσωπικά, ως νεοεκλεγείς δήμαρχος και εκ μέρους του ελασσονίτικου λαού μακροημέρευση και μεγάλη επιτυχία στο θεάρεστο έργο σας. Άξιος!!».
Αμέσως μετά, ο νέος μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, συνοδευόμενος από τον κλήρο, τις αρχές και τον κόσμο, κατευθύνθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας, για την επίσημη ενθρόνισή του.
* Ο επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ, εκπροσωπώντας την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, έκανε αναφορά στη διαδικασία εκλογής του νέου μητροπολίτη, στη χειροτονία του και στη σχετική διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.
* Σύντομο χαιρετισμό με ευχές προς το νέο μητροπολίτη απηύθυνε, εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας.
Το νέο μητροπολίτη Ελασσώνος καλωσόρισαν και ευχήθηκαν μακροημέρευση και άξια διακονία τόσο ο τοποτηρητής της Ι.Μ. μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ και εκ μέρους του κλήρου της Ι.Μ. Ελασσώνος ο εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Αρσενίου Ελασσόνας π. Δημήτριος Παπαγεωργίου.

* Στον χαιρετισμό του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός επισήμανε: «Σας καλωσορίζουμε σήμερα στην Ελασσόνα. Στη Μητρόπολη σας πια. Σας καλωσορίζουμε πλέον ως ποιμενάρχη και πνευματικό μας πατέρα. Δεν είσθε άγνωστος σ’ εμάς. Είσθε ο δικός μας άνθρωπος. Μαζί συνεργαστήκαμε για πολλά χρόνια, μαζί συμπορευθήκαμε, μαζί τρέξαμε και υλοποιήσαμε όσα ηθέλησε ο μακαριστός γέροντας σας μητροπολίτης Ελασσώνος κυρός Βασίλειος. Θα πορευθούμε και πάλι μαζί και θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε σεβασμιότατε ότι θα είμαστε για πάντα δίπλα σας ως Περιφέρεια Θεσσαλίας».

* Μεστός και περιεκτικός ο ενθρονιστήριος λόγος του νέου μητροπολίτου Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος, με έντονη την «παρουσία» του μακαριστού μητροπολίτου κυρού Βασιλείου: «Γνωρίζω από την εμπειρία μου κοντά στον μακαριστό Βασίλειο ότι το έργο και η ευθύνη του επισκόπου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όσο και αν το αξίωμα εξωτερικά φαίνεται να κατέχει περίζηλον θέσιν, στην πραγματικότητα είναι μια πορεία με εμπόδια, δοκιμασίες και προβλήματα δύσκολα και σύνθετα.
Θα μου ήταν αδύνατο να μην μνημονεύσω με συνοχή καρδίας και συγκινήσεως του ονόματος του σεπτού μας κοιμηθέντος ποιμενάρχου. Του μακαριστού μητροπολίτου Ελασσώνος κυρού Βασιλείου, εις τον οποίον οφείλω πολλά. Επάνω στον ιερό αυτό θρόνο, αισθάνομαι ακόμα τη νοερή παρουσία του, ακούω τους αλάλητους στεναγμούς του, ενθυμούμαι τους κόπους, τους μόχθους, τας αγρυπνίας, που κατέβαλλε και υπεβλήθη για την ανόρθωση και αναδιοργάνωση όλης της Ιεράς Μητροπόλεως. Αφουγκράζομαι τους κτύπους της ακούραστης καρδιάς του. Γεύομαι την πικρία που δοκίμασε από στενόκαρδες και μικροπρεπείς αντιλήψεις. Ήταν για όλους μας ο αληθινός ποιμένας, που θυσιάστηκε για την προκοπή και την πρόοδο της επαρχίας αυτής. Ευλογημένε λαέ της Ι.Μ. Ελασσώνος, αγαπητοί χριστιανοί, ταπεινοφρονείτε, αγαπάτε αλλήλους, πιστεύετε, γρηγορείτε, προσεύχεσθε, συγχωρείτε, ειρηνεύετε εν αλλήλοις, υπομένετε, ελπίζετε, μακροθυμείτε!».

Στην υποδοχή και ενθρόνιση του μητροπολίτη Ελασσώνος παρευρέθηκαν: Οι βουλευτές κ. Χρήστος Κέλλας και Φίλιππος Σαχινίδης, η γενική γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος κ. Καλλιόπη Γερακούδη, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Ρένα Καραλαριώτου, ο νεοεκλεγείς αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημ. Παπαδημόπουλος, ο περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας κ. Γ. Δακής, η ειδική σύμβουλος της Περιφέρειας Θεσσαλίας – πρ. αντιπεριφερειάρχης – πρ. έπαρχος Ελασσόνας κ. Μαρία Μαμάρα, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Αθαν. Παιδής, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, ο δήμαρχος Δεσκάτης κ. Δημ. Καραστέργιος, ο πρόεδρος του Δημοτ. Συμβουλίου Ελασσόνας κ. Θεόδ. Λιάπης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, παλαιοί και νέοι αυτοδιοικητικοί, οι πρ. βουλευτές κ. Ι. Παπαδημόπουλος, Β. Αγοράστης, Ελευθ. Κυριακού, ο αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος κ. Χρ. Βαΐτσης, εκπρόσωπος της 1ης Στρατιάς, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλίας κ. Γ. Σουγλέρης, ο διοικητής της 8ης ΕΜΑΚ κ. Κ. Ασαλουμίδης, ο πρ. διοικητής της 8ης ΕΜΑΚ κ. Ζήσης Μπρούζας, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Ελασσόνας κ. Ελευθ. Μουλτσιάς, διοικητές στρατιωτικών μονάδων και σχηματισμών, εκπρόσωποι φορέων, κ.ά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου